poniedziałek, 15 lutego 2016

Kotlety siekane z piersią kurczaka, brokułami i żółtym serem

Czasem zrobiłoby się na obiad coś nowego, ale nie ma się pomysłu. Często na stole goszczą te same dania: schabowy, mielone, spaghetti, rosół itp.... Może zrobicie siekane kotlety z piersi kurczaka? Proste, szybkie do zrobienia, a zawsze jakaś nowa forma obiadu :)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 200 g brokuła,
  • 2 garście startego żółtego sera,
  • kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło,
  • 1 jajko surowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 

Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Następnie kroimy go w małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką  na patelnię, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron.

28 komentarzy:

  1. Super pomysł na szybki, dobry i sycący obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez czesto takie robię, ale brokuła nie dawałam. Ja natomiast dodaję cebulę, paprykę, szczypiorek i ser żółty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego fajny pomysł z dodatkiem brokuła :D Miło jak na talerzu zieleninka się przebija :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko, co z brokułami jest przepyszne ;) i kurczakiem - bajka ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej postaci kurczaka jeszcze nie przyrządzałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis ,na pewno zrobie ...tylko mm watpliwosc czy to danie jest dietetyczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie wspomniałam, że danie jest dietetyczne ;)

      Usuń
  7. super było pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało... mam tylko jedną prośbę- podpisujecie się pod komentarzami :)

      Usuń
  8. Witam. Czy można byloby upiec te kotlety w piekarniku? Dziękuję za odpowiedz:-) Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, tylko ser jak zacznie się roztapiac to może przywierać do blaszki.

      Usuń
    2. Jak najbardziej, ja wybralam wersje fit, dodaje jajko i troche bulki aby sie sklejalo i pieke w naczyniu zarodopornym. Nic nie przywiera i jest bardzo dobre. Trzeba tylko mocno zlepic je :)

      Usuń
  9. Jajko surowe czy na twardo?

    OdpowiedzUsuń
  10. z czym je podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podałam je z kaszą jaglaną i karmelizowanymi marcheweczkami.

      Usuń
  11. ja robię z obgotowanymi pieczarkami, a dodatkiem jest brokuł z marchewką gotowany na parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinacji jest wiele☺ proszę podpisać się następnym razem ☺

      Usuń
  12. Co to za kiełbasa ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać obojętnie jaką kiełbaskę lub pominąć ten składnik, a też na pewno wyjdą bardzo dobre ;)

      Usuń
  13. może być zwykła mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią kukurydzianą. Proszę podpisz się następnym razem☺

      Usuń
  14. Ja będę robić jutro aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dobre ale niemołosiernie sie rozwala, nawet z dwoma jajkami i większą ilością mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj dodać więcej żółtego sera, który po roztopieniu powinien skleić kotleciki

      Usuń
  16. Dzis zrobilam, pyszne

    OdpowiedzUsuń