Pyszny, delikatny, kremowy i słodki mus z białej czekolady. Zakochałam się w jego smaku :) Przepis znalazłam na blogu
Ali, choć pominęłam dodanie ubitych białek do musu.
Składniki:
Przygotowanie:
Czekoladę połamałam w kostkę. Na małym ogniu rozpuściłam ją z masłem i mlekiem - cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu, odstawiłam do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę. Do czekolady dodałam żółtka i zmiksowałam. Następnie dodałam śmietankę ubitą (odłożyłam z 3-4 łyżki na dekorację). Mus przelałam do szklanek i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Udekorowałam pozostałą ubitą śmietanką i czekoladowymi ozdobami.
Pyszny deser.
OdpowiedzUsuńile porcji wychodzi z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńu mnie wyszły 2 takie pucharki jak na zdjęciu, ale można rozłożyć je na mniejsze pucharki/szklanki i wtedy wyjdą np. 4
UsuńA masa jest sztywna?
UsuńTak- na pewno nie jest płynny ☺
UsuńOj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńfajny deser:)
OdpowiedzUsuńnie kus ! dzis sroda popielcowa ;p
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser, białą czekoladę uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym lecz nie podoba mi się dodanie surowych jajek. Czy są one konieczne?
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić bez jajek, tylko wtedy to będzie bardziej krem niż mus i będzie jeszcze bardziej słodkie. I proszę podpisz się następnym razem☺
UsuńNadaje sie na krem do tortu ?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli jednak byłby za rzadki to można dodać troszkę żelatyny lub śmietan fix do śmietanki.
Usuń