Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 5 łyżek cukru,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka spirytusu lub wódki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetker,
- 1/2 łyżeczki sody,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Do miski wkładamy ser biały, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy spirytus i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego. Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.W celu sprawdzenia czy olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucamy kawałek ciasta, który powinien odbić się od dna garnka i syczeć, tworząc wokół siebie bąbelki :)
SUper są takie wypieki z twarogiem :):)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te małe pączusie :)
OdpowiedzUsuńOj świetne są takie twarożkowe pączki :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię ,pyszne są
OdpowiedzUsuńJak do tej pory tylko w cukierni zakupowałam owe pyszności. Teraz zrobię je sobie sama! :)
OdpowiedzUsuńPączusie smaczne, tylko dla mnie wystarczą z połową cukru, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń