czwartek, 11 lutego 2016

Pulpety w sosie koperkowym

Dzisiaj mam dla Was pyszne pulpety z sosem koperkowym.  Mój przepis bierze udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia


Składniki: 

  • 500 g łopatki wieprzowej Sokołów,
  • 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 400 ml śmietanki 30,
  • 2 woreczki kaszy owsianej,
  • brokuł,
  • sól morska,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

 Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy sosem koperkowym. Podajemy z kaszą owsianą i ugotowanym brokułem na parze.

3 komentarze:

  1. Fajna alternatywa dla typowych pulpecików ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń