poniedziałek, 7 marca 2016

Konkurs z Dr.Oetker



Wyniki konkursu:

Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, 3 prace konkursowe, które najbardziej mi się spodobały należą do:

 1. Agnieszka Rec, za pisanki i kurczaczki,
2. Kasia Prosinska, za wspaniałą pisankę wielkanocną,
3. Ania Opiela, za drożdżowy koszyczek wielkanocny.

Wyślijcie swoje dane wraz z numerem telefonu dla kuriera na agn.trzcinska@gmail.com


Zasady konkursu 
                                                                                              
Konkurs polega na zrobieniu deseru/wypieku o tematyce wielkanocnej (przepis+zdjęcie), który trzeba wyOsłać w komentarzu pod postem konkursowym na fanpagu mojego bloga Aga wkuchni. Do zrobienia deseru/wypieku trzeba użyć Drożdże instant i/lub dekoracje Dr. Oetkera (mile widziane użyte produkty na zdjęciu-  szczególnie w przypadku drożdży). 


Termin konkursu: 07.03. - 20.03 2016 r.

Nagrody: 3 zestawy produktów Dr. Oetkera składających się z: Drożdży instant, Lukru klasycznego, Perełek błyszczących, Barwników spożywczych (czerwonego, zielonego, niebieskiego, żółtego), Motylków cukrowych, Pisaków cukrowych, Lukru plastycznego (biały, zielony, czerwony), Żelatyny w listkach, Babeczek cytrynowych oraz fartuszka.




Regulamin konkursu

1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Aga w kuchni czyli ja.
2. Sponsorem nagród w konkursie, jest firma Dr. Oetker.
3. Odpowiedź konkursową należy zamieszczać w komentarzu pod tym wpisem o konkursie. W konkursie można brać udział dowolną ilość razy, z tym że każda odpowiedź musi być zawarta w odrębnym komentarzu pod tym postem konkursowym.
4. O wyborze zwycięzców zadecyduje autorka bloga, która wybierze 3 najciekawsze wypowiedzi.
5. Jeden uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę.
6. Konkurs trwa w okresie 07.03. - 20.03 2016 r.
7. Ogłoszenie wyników nastąpi do 22.03. 2016 r. na blogu Aga w kuchni w tym samym wpisie, co ogłoszenie konkursu.
8. Nagrodzone zostaną 3 najciekawsze desery/wypieki. Laureaci są zobowiązani do przesłania mi swoich danych teleadresowych na maila: agn.trzcinska@gmail.com w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników.
9. Nagrody zostaną wysłane przez fundatora nagród w formie wysyłki pocztą w ciągu 2 dni od otrzymania danych teleadresowych do wysyłki nagród.


10. Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przeprowadzeniem Konkursu zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926 ze zm.). Wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach związanych z przeprowadzeniem Konkursu jest dobrowolne, przy czym stanowi warunek udziału w Konkursie.
 

9 komentarzy:

  1. Również życzę powodzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Koszyczek wielkanocny z babeczkami "
    · Koszyczek:
    · mąki 1 kg
    · masła 5 dag
    · drożdży 4 dag
    · cukru 8 dag
    · letniego mleka 1/2 L
    · jajka 2
    · soli
    · skórka otarta z jednej cytryny

    Lukier:
    · cukru pudru 15 dag
    · gorąca woda 4-5 łyżek

    Babeczki
    · jajek 5 szt
    · cukru 5 łyżek
    · mąki pszennej 5 lyżek
    · proszku do pieczenia 1 łyżeczka


    Babeczki:
    Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.


    Koszyczek:
    Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.

    Udekoruj dowolnie ;-)

    zdjęcia można zobaczyc na moim blogu....

    http://camillawkuchni.blogspot.com/2015/08/koszyczek-wielkanocny-z-babeczkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki z niebieskim żelowym brokatem Dr.Oetkera
    Składniki:
    12 dag miękkiego masła
    12 dag cukru
    2 jajka
    15 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    parę kropli aromatu cytrynowego Dr.Oetkera
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetkera
    lukier domowy tradycyjny Dr.Oetkera
    brokatowy niebieski żel Dr.Oetkera
    białe drobne cukiereczki Dr.Oetkera
    Wykonanie:
    Jajka ubić.Miękkie masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru,dodać skórkę z cytryny i parę kropli aromatu.Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Dajemy ciasto do papierowych foremek na muffinki do 3/4 wysokości.Wkładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.10-15 min.( Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone ciasto,gdy patyczek jest suchy to znaczy ,że muffinki upieczone)Po wystygnięciu dekorujemy każdą babeczkę lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.Po zastygnięciu lukru dekorujemy muffinki brokatowym żelem i ozdabiamy cukrową posypką.

    OdpowiedzUsuń
  4. na wpisy konkursowe czekam na fb Aga w kuchni- jeśli ktoś nie ma maila to może wysłać zgłoszenie na maila ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek z jasną masą waniliową


    składniki:

    250 mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    150 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    100 g białej czekolady
    3-4 łyżki mleka
    400 g masy krówkowej waniliowej

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać na dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków cukrowych i żelowych Dr Oetker, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę i dziękuję ślicznie:)Ogromna radość:)

    OdpowiedzUsuń