W książce "Szczęśliwe garnki extra" Beaty Pawlikowskiej wydawnictwa Edipresse Książki znajdziemy przepisy na cztery pory roku, Wielkanoc, Boże Narodzenia, zdrowe ciastka i pyszne chleby.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów- na początku znajdziemy przepisy w kategorii czterech pór roku. Wiosna- to przepisy przede wszystkim z nowalijkami, dominują młode ziemniaczki, świeży bób, cukinia, kalafior oraz groszek. Lato- tutaj szczególną rolę odgrywa pomidor, papryka, fasolka i brokuł. Jesień- jest to pora idealna na jesienną dynię w wielu odsłonach. Zima- tutaj znajdziemy dania bogate w ziarna soczewicy, kaszy, fasoli w połączeniu z warzywami oraz cynamonem, imbirem, pomarańczą.
Kolejne rozdziały są poświęcone daniom związanymi z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. W książce nie brakuje prostych i zdrowych przepisów na pyszne chleby i ciastka. Różne kombinacje chlebów na zakwasie z suszonymi owocami i ziarnami. Autorka zapewnia Nas, że jej ulubiony to gryczano-jaglano z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi.
Przeglądając takie książki mam wrażenie, że te potrawy są zbyt wyszukane, zbyt trudne w wykonaniu lub zbyt kosztowne.
OdpowiedzUsuńwłaśnie potrawy są banalnie proste, większość z nich polega na wymieszaniu składników i upieczeniu :)
UsuńMnnn wygląda smakowicie. Te zdjęcia w książkach kucharskich mnie zawsze inspirują... szkoda tylko, że potem sama nie umiem tak wszystkiego udekorować hehe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Beatę Pawlikowską, chociaż czytam jej książki podróżnicze, a nie lifestylowe. Ale może warto to zmienić ;)