Składniki:
- 500 g serka 'Mój ulubiony',
- 300 g śmietanki 30%,
- 1 opakowanie żelatyny fix do deserów,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 puszka ananasów (ok. 350 g),
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- okrągłe biszkopty.
Przygotowanie:
Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 50 ml zimnej wody i 100 ml gorącej wody. Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki.Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy mus ananasowy i ponownie chłodzimy.
Też robimy takie serniki na zimno i najczęściej jest to smak jagodowy :D Ale na kawałeczek a nawet dwa Twojej propozycji też byśmy się skusiły :D
OdpowiedzUsuńPiękny, bardzo wiosenny :)
OdpowiedzUsuńO ten mus do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńWitam, jak długo masa śmietanowa tężeje? Moja juz dwie godzinu w lodówce i nadal nie taka konsystencja :(
OdpowiedzUsuńU mnie całą noc sernik był w lodówce
UsuńA ten serek to jaki to ma być?
OdpowiedzUsuńserek "Mój ulubiony" firmy Wieluń
UsuńA jaki to ma być sernik ten mój ulubiony ??
OdpowiedzUsuńserek "Mój ulubiony" firmy Wieluń
UsuńWitam. Puszka ananasow 350 g. brutto czy netto? Z zalewa ta waga czy same ananasy waza 350g?
OdpowiedzUsuńsame ananasy😊
Usuńczy można zamiast ananasów użyć brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńTak, można☺
UsuńA czy śmietanka ma być ubitą czy z kubka wlewamy ?
OdpowiedzUsuń