czwartek, 14 kwietnia 2016

Sernik zebra (na zimno)

Ostatnio był Dzień Czekolady, więc zajadaliśmy się czekoladowym sernikiem bez pieczenia, a dokładniej sernikiem z efektem zebry na zimno. Sernik wyszedł pyszny, bo został zrobiony z mojego ulubionego serka ;)


Składniki:

Przygotowanie: 

Serek i śmietankę przekładamy do miski i miksujemy razem. Dodajemy cukier puder. Żelatynę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, czyli na 1,5 opakowania potrzebujemy 150 ml wrzątku i 100 ml zimnej wody. Żelatynę miksujemy z wodą, dodajemy łyżkę serka. Powoli wlewamy da masy serowej i ponownie miksujemy.  W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Masę dzielimy na części- 1/4 i 3/4 masy. Gdy ostygnie, przekładamy ją do 3/4 masy i mieszamy łopatką.  Biszkopty łamiemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Do tortownicy o średnicy 18 cm wkładamy biszkopty i ugniatamy je ręką. Na środek wylewamy 3 łyżki masy czekoladowej, następnie na środek poprzedniej masy 2 łyżka masy śmietanowej, znowu 3 czekoladowej i 2 śmietanowej, itd. Na końcu zostało mi trochę masy czekoladowej, więc wylałam ją całą. Blaszką uderzyłam o blat, bo ładnie masa się rozłożyła. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po słodzeniu posypujemy posypką czekoladową.



7 komentarzy:

  1. Ojj jadłabym. Uwielbiam SERNIK :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne cieniutkie paseczki wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej firmy jest ten serek ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Efekt świetny, dużo bardziej subtelny niż w cieście pieczonym :)

    OdpowiedzUsuń