Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon.
Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć innymi dodatkami. Nie można go porównać z żadnym innym olejem rzepakowym, bo drugi taki nie istnieje ;) Aż trudno w to uwierzyć, że olej rzepakowy może tak smakować, lekko orzechowy- przepyszny. Firma Green Spoon w swojej sprzedaży także ma Olej Rydzowy (nie, nie jest on zrobiony z grzybów :))- jest to olej z nasion lnianki, który wspaniale smakuje w towarzystwie śledzi. Natomiast Olej Lniany wspaniale komponuje się z różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi.
Składniki:
- 2 garście liści szpinaku,
- kilka pomidorków daktylowych,
- kilka zielonych winogron,
- kilka małych kulek mozzarelli,
- 1 plasterek pomarańczy,
- 2 łyżki nasion granata,
- 1 łyżeczka łuskanego słonecznika,
- 1/3 łyżeczki sezamu,
- 1/3 łyżeczki nasion chia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon.
Wszystko, co ze szpinakiem, bym zajadala ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńdo surowego szpinaku jakoś nie jestem przekonana, ale wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń