czwartek, 19 maja 2016

Sałatka wiosenna ze świeżym szpinakiem, mozzarellą, owocami i olejem rzepakowym Green Spoon

Wiosną bardzo lubię takie kolorowe sałatki, najczęściej robiłam z mixem sałat, mozzarellą, pomidorkiem, papryką i sosem winegret. Do takich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia.

Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon.
 Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć innymi dodatkami. Nie można go porównać z żadnym innym olejem rzepakowym, bo drugi taki nie istnieje ;) Aż trudno w to uwierzyć, że olej rzepakowy może tak smakować, lekko orzechowy- przepyszny. Firma Green Spoon w swojej sprzedaży także ma Olej Rydzowy (nie, nie jest on zrobiony z grzybów :))- jest to olej z nasion lnianki, który wspaniale smakuje w towarzystwie śledzi. Natomiast Olej Lniany wspaniale komponuje się z  różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi.


Składniki:

  • 2 garście liści szpinaku,
  • kilka pomidorków daktylowych,
  • kilka zielonych winogron,
  • kilka małych kulek mozzarelli,
  • 1 plasterek pomarańczy,
  • 2 łyżki nasion granata,
  • 1 łyżeczka łuskanego słonecznika,
  • 1/3 łyżeczki sezamu,
  • 1/3 łyżeczki nasion chia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon.

Przygotowanie:

Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone z zalewamy kuleczki mozzarelli, połówki pomidorków, połówki winogron. Z plasterka pomarańczy obkrawamy skórkę i kroimy na małe kawałki. Sałatkę posypujemy nasionkami granatu oraz słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Przed podaniem polewamy olejem rzepakowym.

2 komentarze:

  1. Wszystko, co ze szpinakiem, bym zajadala ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. do surowego szpinaku jakoś nie jestem przekonana, ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń