Z 1000 główek mniszka wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).
niedziela, 1 maja 2016
Syrop z mniszka. Miód z mleczy.
Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, które mają właściwości prozdrowotne, np. witamina A,C,D, witaminy z grypy B, potas, krzem, żelazo i wiele innych. Przede wszystkim wspaniałe ma właściwości podczas przeziębienia-przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz łagodzące objawy kaszlu. Ponadto syrop z mniszka poprawia trawienie, leczy miażdżycę, łagodzi stany zapalne, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jak się okazuje to taki syrop (miód) ma dużo więcej właściwości niż miód pszczeli.
Z 1000 główek mniszka wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).
Z 1000 główek mniszka wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tak bardzo nie mogę się zebrać, żeby w końcu iśc i nazbierać a chciałabym wreszcie zrobić taki syrop. Już od roku za mną chodzi ;)
OdpowiedzUsuńMiałam to samo☺ ale w końcu zabrałam moją rodzinę na łąkę i szybko nazbieraliśmy☺
UsuńJa wlasnie nazbieralam i bede wstawiac :)
UsuńProsty i łatwy przepis dziękuję 😃
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty w innym blogu czytałam że daje się całą cytryne i tak robiłam
OdpowiedzUsuńJak długo taki syrop może "leżakować" w słoiczku?
OdpowiedzUsuńBardzo długo ☺
UsuńA dzisiaj właśnie oglądałyśmy nasze ogródkowe mleczyki i zastanawiałyśmy się czy by je do sałatki nie dodać :D
OdpowiedzUsuńRobilam juz kilka razy i miod i syrop. Polecam goraco.
OdpowiedzUsuńJak stosować taki syrop?
OdpowiedzUsuńMożna słodzić nim herbatkę lub rozcieńczać z wodą, jeśli zrobimy gęściejszy jak miód to idealnie sprawdza się do pieczywa- świeże bułeczki z miodem mmmm ☺
UsuńOd dawna marzy mi się miód z mniszka, ale jakoś nie mogę za niego się zabrać :)
OdpowiedzUsuńja już zrobiłam ..robię drugi rok jest ten miodzik pyszny..tyle że ja nie myję kwiatków..z 1000 kwiatków wyszło mi 21 słoiczków od koncentratu pomidorowego..tych większych 350 chyba.
OdpowiedzUsuńJa preferuję przepłukać kwiatki, gdyż sporo jest na nich kurzu ☺
UsuńW zyciu bym o tym nie pomyslala! :) dzieki za pomysl ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńNa początku maja zebrałam ok. 1000 kwiatów, zrobiłam według przepisu Agi. Miodek wyszedł super ! Szkoda,ze już mlecze przekwitły, bo mam ochotę na więcej :)
OdpowiedzUsuńSylwia
Bardzo się cieszę, że smakuje ☺
UsuńŚwietny przepis. Będę go musiał kiedyś wypróbować. Aktualnie zajadam się miodem gryczanym: http://ratosnatura.pl/oferta/miod/gryczany
OdpowiedzUsuńdziękuję za dokładny przepis-tego mi brakowało.w tym roku zrobie na pewno,tylko nie wiem czy trzeba wyskubać same żółte płatki,czy wkładać całe kwiaty z zielonymi 'kołnierzykami'? GabRysia
OdpowiedzUsuńCałe kwiaty z zielonymi kołnierzami, bez łodyg ☺
UsuńNiestety nie dla mnie. ..nie używam cukru
OdpowiedzUsuń