niedziela, 1 maja 2016

Syrop z mniszka. Miód z mleczy.

Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem jest skarbnicą witamin, minerałów i innych składników, które mają właściwości prozdrowotne, np. witamina A,C,D, witaminy z grypy B, potas, krzem, żelazo i wiele innych. Przede wszystkim wspaniałe ma właściwości podczas przeziębienia-przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz łagodzące objawy kaszlu. Ponadto syrop z mniszka poprawia trawienie, leczy miażdżycę, łagodzi stany zapalne, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jak się okazuje to taki syrop (miód) ma dużo więcej właściwości niż miód pszczeli.

Z 1000 główek mniszka wyszło mi ok. 4 litry syropu. Im dłużej będziemy gotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy).


Składniki:

  • 1000 główek mniszka lekarskiego,
  • 2 kg cukru,
  • 2 litry wody,
  • 2 cytryny.

Przygotowanie: 

Zerwane główki mlecza wysypujemy na ręcznik papierowy, tak by wyszły z nich robaczki. Następnie opłukujemy wodą, by zmyć kurz z kwiatków. Kwiatki zalewamy wodą, dodajemy pokrojone cytryny (bez skórki) i gotujemy około 20 minut.  Taki napar odstawiamy na 24 godziny- w celu wydobycia wszystkich cennych składników. Odcedzamy kwiatki od soku przez gazę. Po tym czasie dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu (bez pokrywki). Gotujemy od 1 do 3 godzin, w zależności jaki gęsty syrop chcemy uzyskać (ja gotowałam godzinę). Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i odwracamy do góry dnem.









20 komentarzy:

  1. Tak bardzo nie mogę się zebrać, żeby w końcu iśc i nazbierać a chciałabym wreszcie zrobić taki syrop. Już od roku za mną chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam to samo☺ ale w końcu zabrałam moją rodzinę na łąkę i szybko nazbieraliśmy☺

      Usuń
    2. Ja wlasnie nazbieralam i bede wstawiac :)

      Usuń
  2. Prosty i łatwy przepis dziękuję 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis prosty w innym blogu czytałam że daje się całą cytryne i tak robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo taki syrop może "leżakować" w słoiczku?

    OdpowiedzUsuń
  5. A dzisiaj właśnie oglądałyśmy nasze ogródkowe mleczyki i zastanawiałyśmy się czy by je do sałatki nie dodać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam juz kilka razy i miod i syrop. Polecam goraco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak stosować taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można słodzić nim herbatkę lub rozcieńczać z wodą, jeśli zrobimy gęściejszy jak miód to idealnie sprawdza się do pieczywa- świeże bułeczki z miodem mmmm ☺

      Usuń
  8. Od dawna marzy mi się miód z mniszka, ale jakoś nie mogę za niego się zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja już zrobiłam ..robię drugi rok jest ten miodzik pyszny..tyle że ja nie myję kwiatków..z 1000 kwiatków wyszło mi 21 słoiczków od koncentratu pomidorowego..tych większych 350 chyba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja preferuję przepłukać kwiatki, gdyż sporo jest na nich kurzu ☺

      Usuń
  10. W zyciu bym o tym nie pomyslala! :) dzieki za pomysl ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na początku maja zebrałam ok. 1000 kwiatów, zrobiłam według przepisu Agi. Miodek wyszedł super ! Szkoda,ze już mlecze przekwitły, bo mam ochotę na więcej :)

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje ☺

      Usuń
  12. Świetny przepis. Będę go musiał kiedyś wypróbować. Aktualnie zajadam się miodem gryczanym: http://ratosnatura.pl/oferta/miod/gryczany

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za dokładny przepis-tego mi brakowało.w tym roku zrobie na pewno,tylko nie wiem czy trzeba wyskubać same żółte płatki,czy wkładać całe kwiaty z zielonymi 'kołnierzykami'? GabRysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe kwiaty z zielonymi kołnierzami, bez łodyg ☺

      Usuń