Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 3-4 g suszonych drożdży Dr. Oetker,
- szczypta soli,
- 125 ml mleka (letnie),
- 1 jajko,
- 30 ml oleju,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 8 łyżek jagód,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 opakowanie lukru tradycyjnego Dr. Oetker.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.Po ostudzeniu polewamy lukrem (wg. przepisu na opakowaniu).
Zjadłabym i to niejedną ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Klasyczna pychota :)
OdpowiedzUsuń