Składniki:
- 1,4 kg mięsa mielonego,
- 2 woreczki ryżu (po 100g),
- 1 młoda kapusta,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
- 2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty.Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, ryż oraz wbijamy jajka, dodajemy czosnek drobno posiekany, sól i pieprz. Mieszamy mięso. Z liście wycinamy stwardniałe części. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy- najpierw liść od dołu, potem od góry i boki. Na blaszce układamy 2-3 liście kapusty i na nich układamy ciasno gołąbki złączeniami do dołu.
Sos: W rondelku gotujemy sos pomidorowy z przyprawami.
Gorącym sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy folią aluminiową (u mnie wyszło ok. 12 dużych gołąbków). Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dzięki za przepis, w tygodniu zrobię! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, pieczone gołąbki właśnie uwielbiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Mniam.
OdpowiedzUsuńGołąbki najbardziej smakują na drugi dzień, tak samo jak bigos. Ciekawe w czym tkwi sekret...
OdpowiedzUsuń