Składniki:
- 130 g ciastek kruchych Brześć,
- 60 g czekolady mlecznej lub deserowej,
- 60g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 budyniu czekoladowego,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy
tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i
czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i
wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W
tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z
cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i
mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń na wyciągnięte
tartaletki (dobrze jak chłodzą się ok. godziny). Można budyń także
zmiksować z masłem, wtedy powstanie nam krem budyniowy. Na koniec
dekorujemy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz