sobota, 15 października 2016

Zupa fasolowa. Fasolówka.

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę.

Składniki:

  • 1 pasek żeberek (ok. 1 kg),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 250 g fasoli Jaś,
  • 200 g boczku surowego wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz,
  • 3-4 łyżki majeranku.

Przygotowanie: 

Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy do fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem.



3 komentarze:

  1. Kiedyś uwielbiam fasolówkę. Zapomniałam o tej zupie (dziwnie brzmi), fajnie ze mi przypomnialas ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. … sorry, a co robisz z ugotowanymi żeberkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadam ☺ można zjeść je osobno lub pisać z zupą ☺

      Usuń