Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 15 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Masło
rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do
pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód.
Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i
schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i
wycinamy pierniczki np. kwiatki w 5 rozmiarach. Pieczemy w piekarniku na
blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy lukier według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki lukrem od największego do najmniejszego i sklejamy. Ostatni pierniczek (ten najmniejszy) ustawiamy pionowo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Wie... piękne ☺
OdpowiedzUsuń