Ostatnio odkryłam najlepszy sernik na świecie, a mianowicie sernik gotowany o idealnej kremowej konsystencji. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, a reszta to czas chłodzenia. W smaku przypomina sernik pieczony, a nawet powiedziałabym, że jest dużo lepszy. Sekretem na pewno jest tu użyty rodzaj sera "Mój ulubiony" - jak dla mnie najlepszy ser do serników :)
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony",
- 4 jajka,
- 2 budynie waniliowe b/c,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 200 ml mleka,
- ok. 300 g herbatników Cukry Nyskie.
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po rozpuszczeniu ser z wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej, układamy drugą warstwę z herbatników i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy trzecią warstwę z herbatników. Gdy masa serowa nie będzie już gorąco to przekładamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc.
Do sernika gotowanego używałam też sera President też jest ok i masę serową wykładalam na pierniki lukrowane - pyszny duet sera i pierników
OdpowiedzUsuńKombinacje mogą być rozne☺
UsuńPysznie wygląda i zapewne też tak smakuje wypróbuje przepis 😊dziekuje
OdpowiedzUsuńBudynie robimy wg tradycyjnego przepisu na gotującym się mleku??
OdpowiedzUsuńBudynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej
Usuńbardzo czesto to ciasteczko robie jest pyszne i szybkie :-)
OdpowiedzUsuńSernik to jedno z najlepszych ciast (moim zdaniem!) :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńCzy te herbatniki nie zmiekna pod wpływem masy ??
OdpowiedzUsuńZmiękną, ale o to chodzi ☺
UsuńRobiłam i potwierdzam jest pyszny
OdpowiedzUsuńJakiej firmy jest ten sernik?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że pytanie dotyczy firmy sera a nie sernika☺ ser 'Mój ulubiony' Wieluń
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMożna herbatniki pominąć, jednak łatwiej się kroi gdy spis jest wyłożony herbatnikami lub biszkoptami. Bez ciastek sernik będzie przywieral do papieru do pieczenia.
Usuńjak dlugo gotujemy masę ?
OdpowiedzUsuńTak żeby była gorąca
Usuń^^ szybkie i pyszne ciacho! Wszystkim bardzo smakowało. Dzis robie po raz drugi. Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńSernik- poezja smaku.Jeśli przełożyć kajmakiem, wysmarowac nim wierzch i posypać migdałami, to sorki, nie wiem czy ktoś się oprze.To jest świetny przepis, który można wg uznania modyfikować.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć biszkoptów tych okrągłych bądź tych podłużnych?
OdpowiedzUsuńZ racji tego że biszkopty są grubsze od herbatników nie wiem czy zmiękną, nie robiłam jeszcze w takiej wersji.
UsuńZrobiłam na święta,jest pyszny.Piekłam spody z kruchego ciasta,musiał postać żeby kruche ciasto było wilgotne.Już go prawie nie ma.Pozdrawiam i pogodnych Świąt życzę.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wszyscy stwierdzili,że jest lepszy od pieczonego.
OdpowiedzUsuńCzy ser powinno się zmielić ?
OdpowiedzUsuń