poniedziałek, 30 stycznia 2017

Sernik gotowany

Ostatnio odkryłam najlepszy sernik na świecie, a mianowicie sernik gotowany o idealnej kremowej konsystencji. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, a reszta to czas chłodzenia. W smaku przypomina sernik pieczony, a nawet powiedziałabym, że jest dużo lepszy. Sekretem na pewno jest tu użyty rodzaj sera "Mój ulubiony" - jak dla mnie najlepszy ser do serników :)

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony",
  • 4 jajka,
  • 2 budynie waniliowe b/c,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml mleka,
  • ok. 300 g herbatników Cukry Nyskie.

Przygotowanie: 

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po rozpuszczeniu ser z wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej, układamy drugą warstwę z herbatników i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy trzecią warstwę z herbatników. Gdy masa serowa nie będzie już gorąco to przekładamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc.

23 komentarze:

  1. Do sernika gotowanego używałam też sera President też jest ok i masę serową wykładalam na pierniki lukrowane - pyszny duet sera i pierników

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i zapewne też tak smakuje wypróbuje przepis 😊dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Budynie robimy wg tradycyjnego przepisu na gotującym się mleku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej

      Usuń
  4. bardzo czesto to ciasteczko robie jest pyszne i szybkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik to jedno z najlepszych ciast (moim zdaniem!) :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy te herbatniki nie zmiekna pod wpływem masy ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam i potwierdzam jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej firmy jest ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że pytanie dotyczy firmy sera a nie sernika☺ ser 'Mój ulubiony' Wieluń

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można herbatniki pominąć, jednak łatwiej się kroi gdy spis jest wyłożony herbatnikami lub biszkoptami. Bez ciastek sernik będzie przywieral do papieru do pieczenia.

      Usuń
  10. jak dlugo gotujemy masę ?

    OdpowiedzUsuń
  11. ^^ szybkie i pyszne ciacho! Wszystkim bardzo smakowało. Dzis robie po raz drugi. Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik- poezja smaku.Jeśli przełożyć kajmakiem, wysmarowac nim wierzch i posypać migdałami, to sorki, nie wiem czy ktoś się oprze.To jest świetny przepis, który można wg uznania modyfikować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy można użyć biszkoptów tych okrągłych bądź tych podłużnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z racji tego że biszkopty są grubsze od herbatników nie wiem czy zmiękną, nie robiłam jeszcze w takiej wersji.

      Usuń
  14. Zrobiłam na święta,jest pyszny.Piekłam spody z kruchego ciasta,musiał postać żeby kruche ciasto było wilgotne.Już go prawie nie ma.Pozdrawiam i pogodnych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam i wszyscy stwierdzili,że jest lepszy od pieczonego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ser powinno się zmielić ?

    OdpowiedzUsuń