Składniki:
biszkopt:- 5 jajek,
- 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24,
- 30 g kakao ZdrowyMarket24,
- 115 g mąki,
- 40 g masła.
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru),
- 1 żelatyna fix do deserów,
- 100 ml wrzątku,
- 50 ml zimnej wody.
- wiśnie w syropie.
Przygotowanie:
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie przekładamy pianę z białek do żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą.
Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem). Przekładamy kremówkę na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Chłodzimy w lodówce.
Polewamy ciasto polewą czekoladową.
Przepis znalazłam tutaj
O mniam mniam! :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń☺
UsuńO wlasnie...super przepis akurat na urodzinki ale super..tanio i smacznie👍😃
OdpowiedzUsuń