czwartek, 16 lutego 2017

Czarny bez, Domowe przetwory, Domowy wypiek chleba wyd. RM

"Czarny bez", "Domowe przetwory", "Domowy wypiek chleba" wydawnictwa RM to kolejne książki, które niedawno zagościły w moim domu i chciałabym krótko Wam je przedstawić :)



"Czarny bez - zdrowie z natury" Ellen Heidbohmer - kupicie tutaj



Czy wiedzieliście, że czarny bez pobudza laktację? Nie ukrywam, że mnie ta informacja bardzo zaskoczyła- tym bardziej, że na dniach będę ponownie będę mamą :)  Ma właściwości uspokajające, pomaga zasnąć i pozbyć się koszmarów sennych... przede wszystkim jego zastosowanie znajdziemy w lekarstwach i kosmetykach. Zwalcza gorączkę, hemoroidy, kaszel, katar... ale także pomoże w użądleniach, oparzeniach itp... Pomoże nam pozbyć się trądziku czy cellulitu... Mało tego- ma idealne zastosowanie w kuchni, z kwiatów czarnego bzu można przygotować pyszne syropy czy nalewki, można smażyć je w cieście naleśnikowym.




"Domowe przetwory- dżemy, galaretki, marmolady" Walter Trausner - kupicie tutaj

 Książka została podzielona na 4 pory roku, w każdej części znajdziemy przepisy odpowiadające sezonowym owocom w tych porach roku.

Wiosna- Dżemy cytrynowe, truskawkowe, czereśniowe...
Lato- Galaretki malinowe, dżemy jagodowe oraz porzeczkowe...
Jesień- Galaretki pigwowe, dżemy węgierkowe, gruszkowe, jeżynowe...
Zima- Galaretki z granatów, dżemy pomarańczowe oraz relish z ogórków...

"Domowy wypiek chleba" Lauren Chattman - kupicie tutaj


 Książka oparta na przepisach i technikach w przygotowaniu chleba. Jak wyrobić chleb ręcznie? Lepiej ręcznie czy robotem? Jak zrobić zakwas? Jaka mąka najlepsza? Jak naciąć chleb nożyczkami? Jak zrobić koronę? Jak formować bagietki? Na te i na wiele innych pytań odpowiedzi znajdziecie właśnie w tej książce. Jeśli planujecie zacząć przygodę z domowym pieczeniem to koniecznie musicie przeczytać tą książkę.



1 komentarz:

  1. Ta o wypieku chleba na pewno interesujaca, generalnie wszystkie są w moim stylu i w kręgu moich zainteresowan :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń