poniedziałek, 12 czerwca 2017

Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii

Kolejną nową książką, która uzupełnia moją kolekcję kulinarną to książka "Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii" wydawnictwa Martel.



Ziemniaki, kartofle, pyry- to inny region to inna nazwa, ale smak przecież jest ten sam. Choć to zwykłe ziemniaki to można z nich wyczarować naprawdę fajne i tanie dania, np. placki ziemniaczane mogą być w wersji na słodko lub z dodatkiem boczku i cebulki, zapiekanki ziemniaczane- wystarczy kilka innych warzyw i naprawdę mamy fajny i syty obiad... a kluski śląskie czy kopytka? Kto ich nie lubi? Przecież ich głównym składnikiem są ziemniaki, można je również zrobić w wersji kolorowej, dodając szpinak czy buraczki, a efekt gwarantowany.

W książce znajdziemy potrawy z ziemniaków gotowanych i pieczonych, przeróżne zapiekanki warzywne i mięsne, zupy i kremy z dodatkiem ziemniaków, sałatki ziemniaczane i to co najbardziej lubię - kluski....

Teraz sezon owoców, więc wszyscy robią knedle z truskawkami (a knedle przecież robimy z ziemniaków), pierogi ruskie (farsz z ziemniakami), placki, omlety i... kotlety ziemniaczane (pyszne!)- moje ulubione to z boczkiem wędzonym i cebulką podsmażoną, idealnie również sprawdzają się do kapuśniaczku... nie wyobrażam sobie tej zupy bez prażuchów (czy prażoków- nazwa wg regionu) ze skwarkami.





4 komentarze:

  1. Polska ziemniakami słynie, w koncu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas praktycznie nie ma dnia bez ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też często je zajadamy, szczególnie teraz gdy są młode ziemniaczki :) z koperkiem i masełkiem :)

      Usuń