sobota, 10 czerwca 2017

Kofty z natką pietruszki

Ostatnio bardzo często u Nas na obiad są kofty z posiekaną natką pietruszki, z kolendrą i kuminem utartym w moździerzu- tak by potrawa była jeszcze bardziej aromatyczna. Podajemy je z frytkami i surówką. Po daniu Nasze pragnienie gasi woda Jan - jest to lecznicza woda bogata w różne minerały, kationy i aniony. Wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi.Choć w smaku jest specyficzna to można się do niej przyzwyczaić, a co najważniejsze jest bardzo zdrowa :)


 Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka curry indyjskie, 
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa mielonego. W moździerzu ucieramy kumin i kolendrę, dodajemy z pozostałymi przyprawami do mięsa. Na końcu dodajemy posiekaną natakę pietruszki. Mieszamy. Formujemy kulki i smażymy.


2 komentarze:

  1. muszą być pyszne😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Kofty i te małe ogóreczki toż to raj dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń