wtorek, 13 czerwca 2017

"Strączki" Maria Banach

Książka "Strączki" wydawnictwa Samo sedno to zbiór przepisów na potrawy z warzywami strączkowymi w roli głównej.



Strączki, czyli co? Warzywa strączkowe to: groch, groszek, fasola, fasolka, ciecierzyca, soczewica, bób i soja. Czy wiecie, że te warzywa są bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego kobietom w ciąży zaleca się ich szczególne spożywanie oraz wegetarianom. Te warzywa możemy kupić w postaci suszonej, świeżej, w puszce czy mrożonej. A rodzajów jest bardzo dużo, samej soczewicy mamy 5 rodzajów- czerwona, żółta, zielona, brązowa i czarna; fasolka też do kupienia żółta, zielona, fioletowa...

Pierwsze przepisy jakie nasuwają mi się na myśl z wykorzystaniem tych warzyw to pasztety z soczewicy czy ciecierzycy oraz pasty.

Autorka przedstawia nam wiele przepisów, szczególną uwagę zwróciłam na ciasto z ciecierzycy (które wygląda niczym brownie), pierogi z farszem z bobu, placuszki z soczewicy czy chrupiące frytki z fasolki żółtej.




3 komentarze: