piątek, 11 stycznia 2019

Sernik najprostszy i najlepszy

Skoro mowa o serniku, który jest najlepszy i jednocześnie najprostszy to musi to być sernik taki, który się gotuje, a nie piecze :) Idealnie sprawdza się w towarzystwie mięty z cytryną Teekanne.






  • 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony",
  • 4 jajka,
  • 2 budynie waniliowe b/c,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml mleka,
  • ok. 300 g herbatników.

Przygotowanie: 

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po rozpuszczeniu ser z wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej, układamy drugą warstwę z herbatników i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy trzecią warstwę z herbatników. Gdy masa serowa nie będzie już gorąco to przekładamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz