Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
1 jajko
150 g płatków kukurydzianych corn flakes
Przygotowanie:
Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią
do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki
kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu
stron.
polecam siemię lniane...inaczej smakuje, fakt, ale nie wchłania tak tłuszczu a ponadto jest mega zdrowe!!! ;D
OdpowiedzUsuńhmmm na siemie lniane bym nie wpadła :) dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńbędę musiała takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWIELE RAZY JE ROBIŁAM, SĄ PYSZNE!
OdpowiedzUsuńKochana bardzo fajny blog - przypadkiem tu wskoczylam i bylo by mi niezmiernie milo gdybsy zajrzala do mnie i o ile Ci sie moj blog spodoba rownie jak Twoj mi to moze zaobserwujemy? bedzie mi bardzo milo - takie piersi w platkach uwielbiam!!! masz bardzo fajne przepisy !!!
OdpowiedzUsuńAleż fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam, że w płatkach z migdałów też jest smacznie:)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcz sezam tez fajnie wyglada i super smakuje...
OdpowiedzUsuńja dodaje sezam ,puchota!!!
OdpowiedzUsuńJa rowniez dodaje sezam do bulki tartej. Ale nie za duzo, zeby smak nie byl mdly. Pyszne sa!
OdpowiedzUsuńsuper blog!!! spróbuje zrobić w panierce z słonecznika i dyni hihih ciekawe co mąż powie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne kotlety schabowe ,piersi z kurczaka czy też z indyka są panierowane w wiorkach kokosowych polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuń