piątek, 1 czerwca 2012

Pierożki ze szpinakiem

  Gotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :)

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 sera feta,
  • 1 żółtko,
  • szczypta ziół prowansalskich.


 Przygotowanie:
  
   Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.

5 komentarzy:

  1. mhmm, ja też ostatnimi czasy szaleję z gotowcem;p jest takie wdzięczne...i ze wszystkim praktycznie wychodzi wyborne, ja dziś ...o ile starczy mi czasu też je wykorzystam;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszności! proste i szybkie :) w sam raz na sesję ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają rewelacyjnie i zapewne tak samo smakują

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste , a na pewno genialnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń