Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 sera feta,
- 1 żółtko,
- szczypta ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Na patelni
rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie
dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta
francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek
nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem
(tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem
i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
na 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.
mhmm, ja też ostatnimi czasy szaleję z gotowcem;p jest takie wdzięczne...i ze wszystkim praktycznie wychodzi wyborne, ja dziś ...o ile starczy mi czasu też je wykorzystam;)))
OdpowiedzUsuńmmm pyszności! proste i szybkie :) w sam raz na sesję ;p
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie i zapewne tak samo smakują
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńProste , a na pewno genialnie smakują :)
OdpowiedzUsuń