![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwFTNZAbfTnX0Z79w3sHaLbWScSuKmtNq2Nn_z3jjwv4feXmT7q8wxhYmnOa0twnKvoAP24Aep-NRAqTdjEJvz7uHt5gJXuarTGH8IZRXC3ObjROxivLYg-64mU6Xg3rZcbsgz3S2Z_JY7/s280/P1140565.jpg)
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 80 g czekoladowej posypki.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy
mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę
pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki.
Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym
czasie kroimy ciasteczka o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Wyglądaja bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńpiękne! wyobrażam sobie jak musiały pachnieć;)mmm
OdpowiedzUsuń