Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- gorzka czekolada,
- orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Oddzielamy
białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i
ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych
jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą
marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm).
Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.
Ozdabiamy orzechami włoskimi.
ahhh jaka mnie ochota naszła na taki piernik:)
OdpowiedzUsuńmimo, że taka późna pora zajadałabym się takim pierniczkiem:) mniam
OdpowiedzUsuńMuszę taki upiec na święta :)
OdpowiedzUsuń