wtorek, 9 grudnia 2014

Marcepanowe ciasteczka z marmoladą

Składniki:


  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • marmolada Orzech,
  • 3 łyżki mleka.

Przygotowanie:

   Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

8 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) ja dzisiaj biorę się za pierniki ale zapisze sobie przepis i zrobię w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wyglądają te Twoje ciasteczka:) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) jeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek z marcepanem.. czas to nadrobić! :)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne ciasteczka, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. częstuję się takim ciachem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo urocze :) A smakować musiał bajecznie, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń