Nie ma to jak domowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru waniliowego.
Składniki:
1 szklanka cukru,
1 laska wanilii.
Przygotowanie:
Do słoiczka wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka i wkładamy do słoiczka. Kawałki laski wanilii także wkładamy do słoiczka i mieszamy z cukrem. Słoik szczelnie zamykamy i potrząsamy nim co 2-3 dni. Po 2 tygodniach możemy już używać cukier waniliowy.
Robiłam - jest świetny! Prawdziwie domowy smak.
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbowac
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mnie prześladują te przepisy własnego cukru :) muszę i ja zrobić. Tylko nie wiem jaki pojemniczek tego cukru? chodzi o kilo?
OdpowiedzUsuńpojemniczek u mnie to taki szklany na przyprawy (jak na zdjęciu), ale na jedną laskę wanilii można dać ok. 200-300 g cukru ;)
UsuńJuz tyle razy sobie obiecywałam, że to zrobię i ciągle nic...;-(
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam :-)
OdpowiedzUsuńa jak się w końcu zebrałam, to mama wyrzuciła, bo stwierdziła, że "jakiś dziwny ten cukier" :P
OdpowiedzUsuńTa wersja cukru waniliowego - z prawdziwą wanilią - jest zdecydowanie bardziej wyrazista, niż te chemicznie wytworzone!
OdpowiedzUsuń