wtorek, 3 marca 2015

Domowa granola z suszonymi jagodami

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych,
  • 125 g płatków jaglanych,
  • 1 garść suszonych jagód leśnych,
  • 1 garść chipsów kokosowych,
  • 1 garść jagód inkaskich,
  • 2 garście blanszowanych migdałów,
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 szczypty soli,
  • 6 łyżek wody.

Przygotowanie:

   W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę. Mieszamy. Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną jagody leśne, inkasie  i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni.


6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola to coś co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Morwa jest bardzo smaczna, i właśnie można ją dodawać do płatków-smakuje genialnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Regularnie popijam herbatkę z morwy ale z tak przygotowaną granolą to wymarzone śniadanie:))

    OdpowiedzUsuń