poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia

Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem, też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • masa kubusiowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 350 ml Kubusia zielonego,
  • 350 ml Kubusia czerwonego,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki 30 %,
  • 1 śmietan fix,
  • 1 łyżka cukru,
  • dodatkowo: 
  • ok. 20 herbatników,
  •  starta gorzka czekolada.

Przygotowanie:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
masa kubusiowa:  Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy  3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki.
masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień.

Talerzyk na zdjęciu to Porcelana Bogucice

12 komentarzy: