czwartek, 14 maja 2015

Ciasto kubuś

Ciasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • masa kubusiowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia),
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki 30 %,
  • 1 śmietan fix,
  • 1 łyżka cukru,
  • dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych.

Przygotowanie:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej części soczku wsypujemy budynie i cukier. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki.
masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić.

Ciasto podałam na Porcelana Bogucice 




15 komentarzy: