Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- masa kubusiowa:
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia),
- 200 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- masa śmietanowa:
- 330 ml śmietanki 30 %,
- 1 śmietan fix,
- 1 łyżka cukru,
- dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych.
Przygotowanie:
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić.
Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Kiedyś robiłam to ciasto i jest bardzo pyszne, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńmi też bardzo zasmakowało :)
UsuńAle super ciacho. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne :)
Usuńdużo słyszałam o tym ciachu :) muszę je w końcu zrobić, Twoje wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń„spaniałe ,pychota.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper wygląda, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne :)
UsuńPyszne ciasto. Prezentuje się naprawdę fajnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie