poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zakręcona pizza - pizza z ciasta francuskiego

Za chwilę macie gości, a nie macie co im podać? Polecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę  z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek.


Składniki:

  • 2 ciasta francuskie,
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano.

Przygotowanie: 

Z dwóch ciast musimy wyciąć kwadraty, więc mierzymy wysokość ciasta i taki sam bok zaznaczamy na długości ciasta i odcinamy pozostały kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta- od szklanki do końca ciasta, które skręcamy wokół własnej osi . Zdejmujemy szklankę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni ok. 20 minut. Pieczemy bez termoobiegu.



6 komentarzy:

  1. Ojej, dla mnie wyglada przepysznie :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie właśnie robie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Ale nic nie zastąpi pizzy z Zielonej Góry którą jadłam na wyciecze. Ciasto jak i składniki były bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń