Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)),
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- krem:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 100 g serka mascarpone,
- 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu),
- 2 wafelki princessa kokosowa,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut.Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Ciasto udekorowałam chipsami kokosowymi i kawałki princessy kokosowej.
Piękny torcik, z Princessą jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUczcić taki dzień kokosowym tortem to marzenie :D
OdpowiedzUsuńTorcik z moimi ulubionymi wafelkami i do tego mnóstwo kokosu, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńno wyglada mega :)
OdpowiedzUsuńUczta dla zmysłów :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie :) na pewno pyszne i w sam raz na takie wyjątkowe okazje ;)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek, wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńOjej.. aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki na której piekł się biszkopt?
OdpowiedzUsuńOkrągła tortownica o średnicy 18 cm
Usuńserek wcześniej zmiksowac i dopiero dodać do śmietanki? czy dodać do śmietanki i zmiksowac wszystko razem?
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone trochę przekierować, śmietankę ubić na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyć te dwa składniki ☺ od podpisz się następnym razem ☺
Usuńczy konieczne jest dodanie serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńMoże być sama ubita śmietanka ☺
UsuńPięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam czy można dodać owoce? Np tryskawki?
OdpowiedzUsuńOstatnio byłam na przyjęciu u teściowej, było tam właśnie takie ciasto, zakochałam się w nim. Nie za słodkie, idealne. Okazało się, że jest z jakiejś cukierni z Krakowa, i nawet z dowozem pod drzwi.
OdpowiedzUsuń