Składniki:
- 250 ml mleka,
- 600 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker (7g),
- 80 g margaryny,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- do posmarowania: 1 jajko,
- do dekoracji: biały i czerwony pisak cukrowy, perełki kolorowe Dr.Oetker.
Przygotowanie:
W jednym rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. W drugim rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże suche (jeśli używacie drożdży świeżych to musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych kuleczek na ogon i 1 wałek. Na blaszce wyłożonej papierem układamy obok siebie: głowę, tułów i ogonek. Z wałka tniemy pod ukosem kawałki ciasta (na uszy). Z lewej strony odcięty kawałek ciasta powinien być lekko zawinięty i ta część ucha powinna być do góry (tak jak na zdjęciu niżej).. Przyklejamy uszy. Zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przyklejamy perełki na oczy na wcześniej wyciśnięty pisak cukrowy. Z czerwonego pisaka robimy noski, a z białego wąsy.
Zdjęcia z przygotowania:
Przepis znalazłam na stronie Dr. Oetker
Ale uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie przesłodkie <3 super pomysł!
OdpowiedzUsuńAle mają śliczne wąsiki :D My w ubiegłym roku też robiłyśmy :D
OdpowiedzUsuń