środa, 6 kwietnia 2016

Sernik na zimno z musem ananasowym (z serka mój ulubiony)

Pyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :)


Składniki:

  • 500 g serka 'Mój ulubiony',
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie żelatyny fix do deserów,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 puszka ananasów (ok. 350 g),
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • okrągłe biszkopty.

Przygotowanie: 

Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 50 ml zimnej wody i 100 ml gorącej wody. Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki.

Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy mus ananasowy i ponownie chłodzimy.



14 komentarzy:

  1. Też robimy takie serniki na zimno i najczęściej jest to smak jagodowy :D Ale na kawałeczek a nawet dwa Twojej propozycji też byśmy się skusiły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, bardzo wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ten mus do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jak długo masa śmietanowa tężeje? Moja juz dwie godzinu w lodówce i nadal nie taka konsystencja :(

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten serek to jaki to ma być?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki to ma być sernik ten mój ulubiony ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Puszka ananasow 350 g. brutto czy netto? Z zalewa ta waga czy same ananasy waza 350g?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można zamiast ananasów użyć brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy śmietanka ma być ubitą czy z kubka wlewamy ?

    OdpowiedzUsuń