Składniki:
- 200 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3 herbatniki biszkoptowe Cukry Nyskie,
- 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker,
- szczypta soli,
- do obtoczenia: cukier puder.
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę i cynamon i ucieramy dalej. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, pokruszone herbatniki i aromat rumowy. Mieszamy szpatułką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, gdy ciastka są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze.Inspirację na ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki
Aż zapachniało Świętami!
OdpowiedzUsuńDokladnie☺
UsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń☺
UsuńSuperaśnie ciacha! :) Zapraszam do siebie: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale, chyba się skuszę na ich zrobienie ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ☺
UsuńFajne ciasteczka, rzeczywiście przypominają kule śniegowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka. Prawdziwe kule śniegowe. :-)
OdpowiedzUsuńjak tutaj pięknie zimowo! <3 ekstra ! super pomysł :D
OdpowiedzUsuńJak pysznie i świątecznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuń