wtorek, 6 grudnia 2011

Marynowane opieńki

Składniki:
1 szklanka octu 10%,
4 szklanki wody,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżka soli,
4 łyżki cukru,
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe,
2 kg opieńków.




Przygotowanie:

 Opieńki obieramy i dokładnie myjemy pod zimną wodą.Odcinamy ogonki, marynuje się tylko kapelusze. Następnie gotujemy w osolonej wodzie kapelusze opieńków około 5- 7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy. Kapelusze układamy w słoikach do 3/4 objętości. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz