środa, 11 stycznia 2012

Szarlotka z brzoskwiniami

Składniki:
 1 szklanka cukru,
 3 szklanki mąki,
 3 jajka,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 1 margaryna,
 4 jabłka słodkie,
 6 brzoskwiń,
 2 łyżki śmietany kwaśnej


Przygotowanie:

  Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny  zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskwiń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy je na małym ogniu, ok 20 minut.  Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy,  na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. wygląda baaardzo apetycznie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze nigdy takiej z brzoskwiniami. Świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i brzoskwinie? Hmm, musi być pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie jabłek i brzoskwiń było strzałem w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, smacznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, chętnie bym spróbowała kawałka:)

    OdpowiedzUsuń