sobota, 18 lutego 2012

Czekoladowe jeżyki bez pieczenia

  Przepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na  blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym razem gdy będę je robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie.

Składniki::
1,5 szklanki płatków owsianych,
3 łyżki kakao,
100 g margaryny,
9 łyżek cukru pudru,
4 łyżki miodu,
1 garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

   W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder, miód i kakao. Mieszamy by składniki się połączyły podgrzewając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy płatki owsiane i orzechy włoskie. Mieszamy i nakładamy łyżką ciasteczka na papier do pieczenia. Zostawiamy do stwardnienia, najlepiej na całą noc. Jednak można podjadać już wcześniej :)


13 komentarzy:

  1. Fajnie, że przepis się przydał! :) A co do płatków to jak widać indywidualna sprawa, metoda prób i błędów okazuje się niezastąpiona do odnalezienia ulubionej receptury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) każdy lubi coś innego, a w kuchni trzeba eksperymentować :)

      Usuń
  2. super przepis smacznego wam życzę

    CUDOWNEJ, PEŁNEJ UŚMIECHU
    SOBOTY ŻYCZĘ, SERDECZNIE POZDRAWIAM,BUZIAKA ZOSTAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis....nie ma weryfikacji obrazkowej????
    Uffff:-)
    Automatem nie jestem ale rozwalaja mnie te obrazki...pko prostu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma weryfikacji, właśnie zmieniłam ustawienia ;)

      Usuń
  4. mniam lubię takie chrupiące! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś mi się wydaję, że dziś zrobię te pychotki wszystkie składniki mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo... muszę koniecznie spróbować! Pamiętam, że dawno temu robiłam podobne i były pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny przepis musze wyprobowac...

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś robiłam, są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też chętnie skorzystam z przepisu bo mnie kusi niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają cudownie czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój tato robi podobne jeżyki :) Jak ja je lubię :) Tylko on jeszcze dodaje masę bakalii do tego (rodzynki, daktyle - ogólnie co w szafce jest) i chyba kieliszek spirytusu jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń