Po zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową.
Składniki:
200 g białek (ok. z 5-6 jajek),
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
150 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła.
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.
Ależ super łatwy przepis:) pysznie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak tradycja stara każe
OdpowiedzUsuńw domu, sklepie, biurze, barze.
Wszędzie pączek dziś króluje,
każdy chętnie go smakuje.
Z dżemem, z cukrem, z wisienkami
wszędzie pączek dzisiaj z nami.
O super, akurat mam dużo białek w lodówce :-)
OdpowiedzUsuńNo i widzisz, za późno tu zajrzałam, właśnie wyrzuciłam białka pozostałe od pieczenia pączków! Zaraz zachomikuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńZostały mi białka z pączków, jutro upiekę tę babkę!Wypróbuję przepis!!!Miłego wieczoru:))
OdpowiedzUsuńWarto mieć takie sprawdzony pomysł na wykorzystanie białek :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie, dzisiaj nowy post :*
Świetny pomysł na pewno wykorzystam bo widzę że szybki i do tego ekonomiczny:)
OdpowiedzUsuńMusi być niesamowicie puszysta :D Cudo!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię jak kiedyś zostaną mi białka. Babka wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńmmm białkowa babka brzmi ciekawie :D świetny pomysł na zalegające białka! :)
OdpowiedzUsuńjaka puszysta! bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie białek
OdpowiedzUsuńja dorzucam do tego jeszcze mak :)
OdpowiedzUsuńła.. ale ona się pięknie upiekła!
OdpowiedzUsuń