sobota, 25 lutego 2012

Drożdżowe rogaliki z powidłami

   Ostatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików.  Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień, w pierwszy dzień dość mocno są wyczuwalne drożdże. Następnym razem dałabym ich o 10 g mniej :)


Składniki:
8 łyżek mleka,
60 g drożdży,
500 g mąki,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1 margaryna,
1 łyżeczka zapachu arakowego,
powidła śliwkowe.





Przygotowanie:

   Najpierw robimy zaczyn. Podgrzewamy mleko, tak by było letnie i kruszymy do niego drożdże. Mieszamy by się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtko i łyżkę cukru, zagniatamy ciasto. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.


19 komentarzy:

  1. Jestem pewna, ze niedlugo sprobuje takie upiec! Narobilas mi ochoty jak jasna cholera; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, dużo tych drożdży. Ja na 500 g mąki daję około 40 g.
    Ale rogalki wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mi się tak wydaję, ale koleżanka mi dała taki sprawdzony przepis ;) ważne, że wyszły i wszystkim smakowały :D

      Usuń
    2. A pewnie, że najważniejsze, iż smakowały. Ale jak będziesz robiła kolejny raz to może spróbuj dać mniej drożdży i będziesz miała porównanie. Ja często tak eksperymentuję i przeważnie wychodzi lepiej :-)

      Usuń
    3. skąd ja to znam ;) jak już umiem zwijać rogaliki to następne będą krucho-drożdżowe :)

      Usuń
    4. To polecam Ci jeszcze moje rogaliki topione, robi się je ekspresowo, a są tak pyszne, że nawet ja nie mogę się im oprzeć (a nie jestem jakąś fanką słodyczy).

      Usuń
    5. to w takim razie muszę zrobić je z Twojego przepisu, choć wydają mi się skomplikowane poprzez ich nazwę :) ale muszę się wczytać w przepis :)

      Usuń
  3. pysznosci ;) drozdze to samo zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Będzie jak znalazł do kawki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie to wygląda, ale żeby wyglądało trzeba zrobić ;) a mi się nie chce! :) może podeślesz kilka?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie mam ręki coś do wszelakich drożdżowych wypieków;( Twoje rogaliki pysznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio wciąż eksperymentuję z ciastem drożdżowym:) myślę, że przyszła kolej na Twoje pyszne rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jednak są to typowo drożdżowe rogaliki i polecam dodać trochę mniej drożdży tak jak pisałam wyżej :)

      Usuń
  8. Najlepsze. To mój smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! muszę zrobić rogaliki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rogaliki drożdżowe, często je robię! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja bardzo lubię drożdżowy posmak, dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń