Składniki:
8 łyżek mleka,
60 g drożdży,
500 g mąki,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1 margaryna,
1 łyżeczka zapachu arakowego,
powidła śliwkowe.
Przygotowanie:
Najpierw robimy zaczyn. Podgrzewamy mleko, tak by było letnie i kruszymy do niego drożdże. Mieszamy by się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtko i łyżkę cukru, zagniatamy ciasto. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Jestem pewna, ze niedlugo sprobuje takie upiec! Narobilas mi ochoty jak jasna cholera; )
OdpowiedzUsuńFaktycznie, dużo tych drożdży. Ja na 500 g mąki daję około 40 g.
OdpowiedzUsuńAle rogalki wyglądają apetycznie.
też mi się tak wydaję, ale koleżanka mi dała taki sprawdzony przepis ;) ważne, że wyszły i wszystkim smakowały :D
UsuńA pewnie, że najważniejsze, iż smakowały. Ale jak będziesz robiła kolejny raz to może spróbuj dać mniej drożdży i będziesz miała porównanie. Ja często tak eksperymentuję i przeważnie wychodzi lepiej :-)
Usuńskąd ja to znam ;) jak już umiem zwijać rogaliki to następne będą krucho-drożdżowe :)
UsuńTo polecam Ci jeszcze moje rogaliki topione, robi się je ekspresowo, a są tak pyszne, że nawet ja nie mogę się im oprzeć (a nie jestem jakąś fanką słodyczy).
Usuńto w takim razie muszę zrobić je z Twojego przepisu, choć wydają mi się skomplikowane poprzez ich nazwę :) ale muszę się wczytać w przepis :)
Usuńmmm:)
OdpowiedzUsuńpysznosci ;) drozdze to samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuńBędzie jak znalazł do kawki:-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie to wygląda, ale żeby wyglądało trzeba zrobić ;) a mi się nie chce! :) może podeślesz kilka?
OdpowiedzUsuńA ja nie mam ręki coś do wszelakich drożdżowych wypieków;( Twoje rogaliki pysznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńostatnio wciąż eksperymentuję z ciastem drożdżowym:) myślę, że przyszła kolej na Twoje pyszne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńpolecam, jednak są to typowo drożdżowe rogaliki i polecam dodać trochę mniej drożdży tak jak pisałam wyżej :)
UsuńNajlepsze. To mój smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki!
OdpowiedzUsuńmniam! muszę zrobić rogaliki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki drożdżowe, często je robię! pychota!
OdpowiedzUsuńa ja bardzo lubię drożdżowy posmak, dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuń