piątek, 24 lutego 2012

Murzynek

Składniki:
4 łyżki kakao,
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
4 jajka,
1 margaryna,
1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia,
do posypania wiórki kokosowe.


Przygotowanie:

 1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia, dolewamy mleko i wsypujemy kakao, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

2. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach ubijamy dalej, dolewamy ostudzoną masę, zostawiając trochę w rondelku, żeby było na polewę. Miksujemy.

3. Taką masę przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w 200 stopniach.

4. Po upieczeniu i jak tam trochę ostygnie polewamy resztą polewy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

14 komentarzy:

  1. Łał, ale mam na niego chęć! Ja się w niedzielę biorę za robienie Raffaello ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kiedy murzynek jest z kokosem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojj tak, murzynek jest pyszny i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka! ślicznie wiórki wyglądają jakby był przypruszony śniegiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwy murzynek, a wiórki nadają mu jeszcze zimowy-śnieżny charakter ^^.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam murzynka :) taki mój smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dodajesz żadnych korzennych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. korzenne przyprawy do murzynka? a nie pomyliło ci się czasem z piernikiem? :)

      Usuń
  9. Ale nabrałam na takiego ochoty.. Och, przeklęte postanowienia. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowity murzynek! Dawno nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam murzynka polanego polewą czekoladową która wsiąknie trochę do ciepłego jeszcze ciasta - mniamamam :)

    OdpowiedzUsuń