Uwaga, uwaga! Ogłaszam konkurs, w którym można wygrać produkty Winiary. Zasady są bardzo proste, należy w komentarzu pod tym postem zamieścić przepis na danie z użyciem Sosera Winiary. Zdjęcia są mile widziane, dlatego można je wysłać do mnie na maila na agn.trzcinska@gmail.com. Wysyłając zdjęcia wysyłajcie także przepis i nick. Konkurs trwa do końca lutego, dlatego spieszcie się. Nagrody zostaną wysłane przez Winiary w ciągu kilku dni od momentu wybrania zwycięzców, a wyniki ogłoszę 1 marca.
Wyniki: Najchętniej nagrodziłabym wszystkich, ale musiałam wybrać 5 osób, więc nagrody otrzymują:
Piotrek Sławek
Sylwia z Poznania
Kinga M
Julianna B
Darek Cejman
Proszę o wysłanie swoich danych do mnie na maila. Im szybciej Wasze dane przekaże firmie Winiary, tym szybciej wyślą Wam nagrody.
Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe. Do wygrania jest 5 zestawów takich oto produktów:
Czy winiary sa tego warte ?
OdpowiedzUsuńnie rozumiem za bardzo pytania...
UsuńSchabowe - SOSEROWE ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 4 kotlety schabowe
- 3 średnie cebule
- sól, pieprz
- olej
- mąka
- SOSER WINIARY
Przygotowanie:
1. Kotlety schabowe umyć i osuszyć, a następnie potłuc.
2. Przygotowane potłuczone kotlety, przekroić na pół aby nie były takie olbrzymie.
3. Następnie każdego kotleta lekko posmarować olejem i posypać solą i pieprzem. Tak przygotowane mięsko można zostawić na jakiś czas w lodówce lub od razu przystąpić do dalszego gotowania.
4. Teraz rozgrzewamy olej na patelni, a kotleciki obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron. Przekładamy do większego garnka.
5. Cebulę obieramy i kroimy w talarki lub pół talarki i podsmażamy na tej samej patelni co smażyliśmy kotlety. Podczas podsmażania cebuli doprawiamy ja solą i pieprzem.
6. Cebulę dodajemy do kotletów, zalewamy wszystko ciepłą wodą i doprowadzamy do wrzenia.
7. Zmniejszamy gaz aby mięsko powoli się dusiło około 1 godziny, aż z cebulki powstanie nam przepyszny cebulowy sosik.
8. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku SOSER WINIARY, który idealnie zagęści i doprawi nasze duszone schabowe w sosie cebulowym.
Mięsko powinno być delikatne i rozpływać się w ustach. Najlepiej smakuje z piure ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniaczkami w piekarniku.
Kopytka włoskie z królikiem
Usuń400 g ziemniaki ugotowane,
100 g mąka ziemniaczana,
100 g ser ricotta,
1 szt jajko,
SOS;,
400 g królik, mięsko
1/4 kostka masło,
200 ml wino czerwone wytrawne,
1 łyżka papryka mielona,
1.5 l woda,
1 Soser
sól
pieprz
Ziemniaki mielimy , dodajemy ser , mąkę jajko i wyrabiamy na gladką masę
Następnie formujemy cienkie paseczki i tniemy jak polskie kopytka .
Mięsko musimy dobrze umyć i oczyścić z błon , kroimy na kawalki , podsmażamy na maśle , następnie doprawiamy i jeszcze chwilkę dusimy , potem czas zalać to woda i winem ,na bardzo małym ogniu dusimy do miękkości , na koniec dodajemy SOSER
Kopytka gotujemy w wodzie ok 3 -5 min
Piotrek Sławek
OdpowiedzUsuńBoczek grillowany z kurkami na fasolce szparagowej
SKŁADNIKI:
* 500 g boczku świeżego,
* 1 łyżka Sosera Winiary,
* 1 łyżka marynaty pikantnej na grill Winiary
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 25 dag kurek świeżych,
* 25 dag fasolki szparagowej,
* 2 łyżki bułki tartej,
* 1/6 kostki margaryny,
* do smaku sól + 1 łyżeczka soli do gotowania fasolki,
* 10 liści sałaty
PRZYGOTOWANIE: Zrobić marynatę z 1 łyżki Sosera, 1 łyżki marynaty pikantnej na grill i 2 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać, posmarować pędzelkiem każdy kawałek boczku, zostawić na pół godziny w lodówce. Boczek wyjąć i grillować na patelni grillowej z obu stron. W między czasie ugotować oczyszczoną fasolkę w wodzie z 1 łyżeczką soli. Przelać wodą i odcedzić. Zrumienić bułkę tartą na 1/6 kostki margaryny. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej rozłożyć fasolkę szparagową, zrobić na niej rant z bułki tartej, ułożyć grillowany boczek. Na tłuszczu, który został z grillowania dusić kurki, gdy puszczą sok, dusić je około 10 minut, a gdy są gotowe wyłożyć je na boczek.
Fajnie że konkursik...pomyślę nad daniem:-)
OdpowiedzUsuńOto moja propozycja na konkurs:
OdpowiedzUsuńKurczak w gyrosie
SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do Gyrosa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl półsłodkiego różowego wina
2 łyżki SOSERA Winiary
Filety pokroić w paski i doprawić przyprawą do Gyrosa a także wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Odstawić na 15 minut.
Smażyć na oleju aby były rumiane a następnie podlać winem oraz dodać soser.
Chwilę dusić .
Jak sos zgęstnieje potrawa gotowa.
Można podać do kaszy gryczanej lub brązowego ryżu.
Polecam bo jest pyszne i proste.
GULASZ Z WĄTRÓBKI Z DODATKIEM CZERWONEGO WINA.
OdpowiedzUsuńSkładniki;
-20/30 dag.wątróbki drobiowej
-1 marchewka
-1 cebula
-suszone pomidory
-kieliszek czerwonego wina
-soser Winiary.
Wątróbkę kroimy w drobną kostkę,smażymy na oliwie.Cebule drobno siekamy i dodajemy do wątróbki.Marchew trzemy na grubych oczkach,dodajemy do wątróbki i zalewamy wodą.Gotujemy 15.minut i dodajemy soser Winiary.Gdy gulasz z soserem się zagotuje dodajemy wino i suszone pomidory.
Potrawa jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu,idealnie nadaje się na chłodne dni,ponieważ wspaniale rozgrzewa.
SMACZNEGO.
Rolada Spod Strzechy Śląskiej
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1kg schabu (8-10 porcji)
cebula (200g)
pieczarki (200g)
3-4 ogórki konserwowe (200g)
Soser Winiary
przyprawy:biały pieprz, liść laurowy, sól,
Wykonanie:
Schabowe rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach i dusimy z przyprawami na patelni pod przykryciem. Odparowujemy wodę i dodajemy starte ogórki konserwowe. Na każdy plaster schabu nakładamy łyżkę nadzienia i zawijamy, wbijamy małe wykałaczki tak, żeby roladki się nie rozwinęły podczas smażenia. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy roladki jedna obok drugiej, po minucie przekładamy na drugą stronę i obsmażamy tak, żeby pozamykać pory w mięsie z każdej strony. Następnie podlewamy małą ilością wody, dodajemy trzy łyżki sosera Winiary i dusimy pod przykryciem, aż będą dopieczone i lekko rumiane.
Bon Appetit !
Kotlety z farszem i soserem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
400 g schabu,
50 g szynki,
4 łyżki oleju,
1/4 papryki czerwonej,
50 g startego żółtego sera,
2 łyżki mąki,
3 duże łyzki soseru Winiary
przygotowanie:
Mięso pokroić na cztery kotlety i rozbić.
Przygotowac farsz:
Szynkę i paprykę pokroić w paseczki.Połączyć szynkę, paprykę i ser.
Na mięsie ułożyć porcje farszu i złożyć na połowę, dokładnie docisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5–8 minut. gdy mięso jest juz dosc przysmażone do oleju wsypujemy soser i dokładnie mieszamy:)) smacznego
co by tu wymyślić...
OdpowiedzUsuńWieprzowina w "soser"własnym
OdpowiedzUsuńskładniki:
50dag wieprzowiny
2 szt.cebuli
1 łyżka oleju
3 łyżki soseru Winiary
sól,pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć,osuszyć i pokroić na kawałki.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przygotowane mięso.Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebule.Posolić,podlać letnią wodą albo bulionem i dusić do miękkości mieszając kilkakrotnie.Pod koniec duszenia dodać SOSER i pieprz wymieszć.
GOTOWE!!Smacznego!;-)
Ooo, jak tu się fajnie konkursowo zrobiło! :)
OdpowiedzUsuńSchabowe roladki z serem i szynką
OdpowiedzUsuń5 plastrów schabu
5 plastrów żółtego sera salami
5 plastrów szynki
masło
sól i pieprz do mięsa
Soser
marchewka
cebula
Plastry schabu cieniutko rozbiłam,tak aby nie poprzerywać mięsa.Oprószyłam solą i pieprzem.Posmarowałam cienką warstwą masła .Na każdy palaster schabu ułożyłam po plastrze sera i szynki. Ścisło zwinęłam w roladki. Obtoczyłam najpierw w rozkłóconym jajku a pózniej w tartej bułce. Obsmażyłam na patelni na rumiano i przełożyłam na talerz.
W 300 ml zimnej wody rozmieszałam trzy czubate łyżki Sosera.Zagotowałam sos z posiekaną drobno cebulą i pokrojoną w kostkę marchewką.Włożyłam do niego roladki.Zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem zmiksowałam w garnku sos z warzywami.
http://sylkahaha.blox.pl/2012/02/Schabowe-roladki-z-serem-i-szynka.html
Diabelskie skrzydełka w złotym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 kg skrzydełek
1 łyżka pieprzu cayenne
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
3 łyżki oleju
2 łyżki Soseru
o,5 kg ziemniaków.
Skrzydełka umyć i osuszyć. Papryki, pieprz, oraz łyżeczkę soli wymieszać z 3 łyżkami oleju tworząc marynatę. Powstałą mieszanką posmarować skrzydełka i odstawić na 2h w chłodne miejsce.
Zamarynowane skrzydełka przełożyć do garnka, dolać wody tyle aby mięso było przykryte. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, przemieszać co jakiś czas. Pod koniec gotowania doprawić jeśli trzeba, a następnie dodać Soser. Wymieszać dokładnie.
Ziemniaki obrać, a następnie pokroić na cienkie talarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Następnie kłaść talarki, posypać je delikatnie solą. Piec na rumiano z obu stron.
Na talerz wykładamy po kilka talarków, obok kładziemy 2 przygotowane skrzydełka. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu ;)
Smacznego :)
Darek Cejman
darekcejman@wp.pl
Niedzielny obiad, czyli roladki schabowe i kluski śląskie z Soser Winiary.
OdpowiedzUsuń4 plasterki schabu bez kości
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
czosnek mielony do smaku
koperek suszony do smaku
sól do smaku
1 marchewka
1 ogórek kiszony
1 parówka
4 plasterki sera żółtego
musztarda do smaku
4 łyżki Soser Winiary
1,5 szklanki wody
tłuszcz do smaku
Kluski śląskie:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
Schab myjemy, oczyszczamy a następnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy plasterek mięska nacieramy przyprawami, zawijamy w folię i schładzamy najlepiej ok 12 godzin. Zamarynowane mięsko smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plasterek sera żółtego i układamy na nim po ćwiartce parówki, ogórka oraz marchewki. Mięsko zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką by się nie rozleciało. Rolady podsmażamy z każdej strony z 10-15 min. Wodę i 4 łyżki Soser Winiary mieszamy razem, a następnie wlewamy do mięska i dusimy na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Wkładamy do miszki i ugniatamy ręką by wyrównać powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na 4 części. Jedną część wyciągamy i w miejsce ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zagniatamy, na jednolitą gładką masę. Z ciasta robimy kulki a następnie lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy, aż wypłyną na wierzch ok. 2 min po wypłynięciu wyciągamy. Gotowe kluski podajemy z roladą i polewamy Soser'em Winiary. Smacznego !!
( zdjęcie i przepis wysłane również na maila )
Chłopski garnek po mojemu
OdpowiedzUsuńKapusta – ok ¼ średniej główki
Ziemniaki – 3 sztuki
Papryka – 1 sztuka
Kiełbasa – 300g
Marchewka – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka (duża)
Soser Winiary – 3 łyżki
Sól, pieprz, zioła
Oliwa do smażenia
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać razem. Kapustę grubo poszatkować, ziemniaki pokroić w grubsze półtalarki, marchewkę pokroić w plasterki. Warzywa dodać do kiełbasy. 2 szklanki wody wymieszać z Soserem, dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut, pod koniec duszenia doprawić do smaku. Smacznego:)
Julianna B.
bardzo dziękuję,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Julianna B.
Ja również dziękuję i gratuluję pozostałym :*
OdpowiedzUsuńIwona Kinga M.