środa, 1 lutego 2012

Maślane ciastka z żurawiną

  Pyszne, maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Polecam, bo są naprawdę smaczne i szybko znikają z talerza.

Składniki:
2 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1/3 laski wanilii,
60-70 g suszonej żurawiny,
1 garść orzechów włoskich,
200 g masła,
3 łyżki mleka,
szczypta soli.


Przygotowanie:

  Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ja wykorzystałam mroźną pogodę i wystawiłam na 15-20 minut na balkon). Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości około 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. bardzo smakowicie wyglądają:)
    pozdrawiam z kuźni upominków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj , jak kuszą te pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za żurawiną, ale wyglądają świetnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. łooo, u mnie dziś bułeczki maślane były pochłaniane, a Ty serwujesz takie smakowite ciacha. Zapisuję i przetestuję. Wyglądają mniamuśnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przekazać ten przepis mojej Mamie, bo Tata jest wielkim fanem żurawiny. Na pewno będzie zachwycony! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. do schrupania. fajne są ciasteczka z żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam żurawinę! :) wydaje mi się, że w ciastkach jeszcze ich nie jadłam. W sam raz do chrupania na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń