czwartek, 2 lutego 2012

Pizza dwie pory roku

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki,
125 ml mleka,
125 ml wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
15 g drożdży,
3 łyżki oleju,
sos: 
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki wody,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
zioła prowansalskie,
dodatki:
1 część
salami,
czarne oliwki,
kukurydza,
pieczarki,
pomidorki koktajlowe,
żółty ser,
2 część
pieczarki,
brokuły,
kukurydza,
ser solankowy,
ser pleśniowy,
żółty ser.

Przygotowanie:

ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.

Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.

Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).

Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.

7 komentarzy:

  1. mmmm na tylu blogach pojawia się ostatnio pizza, że aż sama muszę chyba zrobić w końcu! może jutro? ta zielona część wygląda bardzo smakowicie! ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż uwielbia pizzę, będzie zachwycony jak mu taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie wyglądają świetnie, ale chętnie ukradłabym kawałek tej z brokułami, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. extra pomyślane: dla każdego cos smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też kocham brokuły, więc na wersję II bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie domowe pizze, najlepiej na całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza po prostu wygląda apetycznie :) aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń