środa, 29 lutego 2012

Szybki placek z wiśniami

Składniki:
 2 szklanki mąki tortowej*,
 100 g  margaryny,
 3/4 szklanki cukru*,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 3 jajka,
 1 cukier wanilinowy,
 300 g wiśni (u mnie mrożone),
1/2 szklanki mleka*.

*(szklanka na 250 ml)






Przygotowanie:


  Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach.


18 komentarzy:

  1. Popraw proszę tekst składników, bo nie widać w nim ile ma być wiśni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za wiśniami, ale placek wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie szybkie przepisy:) bo wiecznie sie gdzies spiesze.....ale czasem takie dlugie gotowanie moze uspokajac, pomagac wszystko przemyslec....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm, ale teraz nabrałam ochoty na takie ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta. Na pewno upiekę, wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zatęskniłam za latem:)I takimi wypiekami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mi narobiłaś smaku! w sezonie ciacho z owocami jest co tydzień, ale już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ohhh wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  9. witaj,
    właśnie "sie piecze" zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    Jednak z męskiego punktu widzenia...
    - pół kostki margaryny... stanąłem przed regałem... "które pół jest właściwe.. pół z 200g, pół z 250g, a może z 500g?" postawiłem na 250g i ciachnąłem ok. 110g.
    - mąka... tego jest 5tys. gatunków...
    - 3/4 szklanki... szklanka w paski z ikea jest w co 2gim domu to mam 50% że trafiłem we właściwą...
    - nie wiem też czy wybrałem odpowiednią formę? czy nie za wysoka i nie wyjdzie zakalec =)
    A tak od siebie to 3/4 szklanki cukru troche mnie przeraziło więc dałem troche mniej niż pół i dodałem banana..

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już spieszę z pomocą ;) z margarynę masz słuszną rację, teraz są różne rozmiary margaryn- już poprawiam :) szklankę zawsze stosuję taką na 250 ml, a mąką zwykła tortowa ;) Moja tortownica ma ok 25-26 cm średnicy :)

      Usuń
  10. dzięki za przepis, jest superrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę:) tylko proszę na przyszłość podpisać się :)

      Usuń
  11. właśnie się robi! :)
    nie ma to jak nocne pieczenie by rano przywitac mame kawałkiem pysznego ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń