czwartek, 1 marca 2012

Kawa z waniliowym posmakiem

Składniki:
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
 1/3 szklanki mleka,
 3/4 szklanki wody,
karmel z wanilią w młynku,
polewa czekoladowa.


Przygotowanie:

  Szklankę od kawy dekorujemy, lejąc po wewnętrznych ściankach szklanki polewę czekoladową. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i słodzimy cukrem wanilinowym. Następnie mleko gotujemy, gdy zacznie powstawać nam piana przestajemy gotować i zalewamy kawę. Trzeba uważać, by mleko nie wykipiało podczas gotowania. Na koniec posypujemy karmelem z wanilią. Pycha.

14 komentarzy:

  1. ja robię kawę waniliową po prostu z mlekiem sojowym waniliowym ^^, a taka karmelowa posypka mmm <3.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kawka przydałaby mi się teraz w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, uwielbiam smakowe kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pysznie to wygląda, niestety nie piję kawy, choć na taką kto wie pewnie bym się skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne:) tylko bardzo kaloryczne...choc ja dolewam suropu....ehhh z kawa to tak juz jest...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis wydaje się znakomity. Dziś lub jutro dokonam próby. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm pysznie wygląda z tą polewą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham wszystko, co waniliowe, m.in. vanilloccino z automatu szkolnego :) Domowe musi być milion razy lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dolewam sobie do kawy mleczka sojowego waniliowego;-) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  11. kawaa ^^

    zmieniłam adres bloga zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń