piątek, 23 marca 2012

Babka marmurkowa

  Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zdziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki. Musiałam, więc wypróbować taki sposób przygotowania babki i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Babka jest bardzo puszysta i pyszna.

Składniki:
2,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
5 jajek,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.



Przygotowanie:

   Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy  do piany żółtka, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dolewamy wodę, olej. Na samym końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia. Na koniec odlewamy trochę ciasta (ilość zależy od tego jak chcemy mieć dużo ciemnej masy), dosypujemy do niego kakao i mieszamy. Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną masę i widelcem robimy wgłębienia. Pieczemy babkę w 175 stopniach ok 40-50 minut.

21 komentarzy:

  1. Oj kochana ja mam się odchudzać, a samo patrzenie na te pyszności robię się głodna. Fajny tani przepis, zaraz go przepiszę do zeszytu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez nigdy nie słyszałam żeby zaczynać od piany od białek. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A biszkopty jak się piecze? Przecież najpierw ubijasz pianę z białek, a potem dodajesz do niej po jednym żółtku i mąkę z proszkiem -- więc z tą babką jest jak z biszkoptem i nie widzę tu nic dziwnego.

      Usuń
    2. Drogi anonimie, gdy piekę biszkopt to ucieram żółtka z cukrem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek ;)

      Usuń
  3. Super! Babki to dla mnie zawsze smak dzieciństwa :) Takie właśnie robiła moja babcia - ale zawsze z pianą na końcu

    OdpowiedzUsuń
  4. O, na Wielkanoc będzie naprawdę idealna : ) no i wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babki! Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. święta się zbliżają, więc wszystkie babkowe przepisy mile widziane:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka, mi zawsze zakalec wychodzi buuu. Dziękuję za odwiedzinki i zapraszam ponownie. Pozdrawiam.;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż czuję zbliżającą się Wielkanoc :D.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna babka, dziekuję za udzial w akcji..przydałby się chociaż link do akcji..

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam babki, musze kogoś poprosić żeby mi zrobił:) oczywiście sprawdze Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wychodzi jak na razie,trzymajcie kciuki !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Już w piekarniczku. Rośnie jak na drożdżach :)))) Może wrzucę zdjęcia jak wyjdzie ,papatki

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka wygląda świetnie ! Ciekawe jak w smaku...? Damy wam znać !! Trzymajcie się ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wyszła wyśmienita, dziękujemy bardzo za przepis, bez niego nie mielibyśmy tej przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  16. w przepisie nie ma nic na temat białek, odrazu zaczete od żółtek, "dla ciemnej masy" bedzie problem bo nie bedzie wiedziala co z nimi zrobic badz wgl nie doda :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za uwagę, przepis został poprawiony :)

      Usuń